Приготвяне на домашна бира

Необходимо оборудване за домашна бира и съставки

Ако използвате комплект за домашна бира на Youngs - вътре ще намерите всичко необходимо за варенето на 20 литра (40 бири по 0.5l) висококачествена бира.  Тази инсталация за производство на бира е подходяща за начинаещи пивовари.

Ако използвате съставките в American IPA - 4.0kg - I.P.A или American Pale Ale 3.6kg - A.P.A (или някое от другите нашите предложения), то Вие трябва да сте се снабдили с оборудване за домашна бира (ферментатор, бъркалка, сифон, хидрометър и други). Ако нямате такъв тип оборудване за домашна бира - можете да разгледате нашите предложения или да стартирате с цялостните комплекти на Youngs. Дори и след време да изберете друг метод за приготвяне на бира - това оборудване няма да се похаби, а ще влезе в употреба.

Като допълнение, на Вас ви е необходимо:

 • поне една тенджера (най-добре да е разграфена по литри):
 • качествена вода (ако не сте сигурни в качествата на Вашия водоизточник - можете да използвате трапезна вода. В статията по-долу "качествената" и трапезната вода ще се наричат просто вода. Въпреки, че според местното ВиК , водата от чешмите в Бургас е с много добри качествени показали за направата на бира, авторът филтрира допълнително водата с филтър, подобен на каните на Брита. От друга страна - трапезната вода е много бърз и евтин метод за осигуряване на качествена вода;
 • авторът използва и силно охладена вода 4-5 литра за по-бързо достигане на необходимата температура на сместа.

Времето за приготвяне обикновено е в рамките на до 30-40 минути за основните стъпки (1-8), но за всеки случай можете да отделите поне час (особено, ако това е първият Ви опит).

Стъпки за приготвянето на домашно пиво

Стъпка 1: Първо е необходимо да дезинфектирате цялото оборудване, което ще влезе в контакт с бирата - това включва самия ферментатор, сифона, черпака, капака . За целта, ако използвате дезинфектант Youngs - моля, прочете инструкциите му, които са в комплекта за бира. Стандартно се използват по 50гр за 33-литровия ферментатор:

.

  1. Изсипете ги вътре и допълнете съда (до горе) с топла вода. Оставете съда така около 20мин.
   • ако използвате друг метод - уверете се, че сте го изпълни правилно, тъй като дори малки замърсявания могат да влошат или да унищожат вашата бира.
   • измийте и изплакнете с топла вода тенджерите (или друг тип съдове), които ще използвате.


Дезинфекция на всичко, което ще влезе в контакт с бирата

Стъпка 2: След дезинфекцията - около 3литра вода се слагат да заврат в тенджерата.

По същото време - малцов екстракт на Youngs се изсипва в празния (и дезинфекциран вече) ферментатор. Можете да стиснете и навиете опаковката, за да извлечете колкото се може по-голямо количество от екстракта.

Стъпка 3: Във ферментатора се допълва голяма част от водата от тенджера (около 3л, оставете си съвсем малко вода-около 20-30 ml- в тенджерата за стъпка 9) и се разбърква интензивно с бъркалката, докато стане хомогенна смес.

Стъпка 4: Добавете "brewing sugar - step 2" пакета във ферментатора и разбъркайте интензивно, докато тя се разтвори напълно.

Стъпка 5 :Допълнете съда до 23 литра със студена вода и разбъркайте интензивно.

Стъпка 6 : За период от две минути разбърквайте сместа много интензивно . Идеята е сместа да се обогати на кислород, за да може ферментацията да протече правилно. Разбъркването трябва да е с достатъчна сила (и скорост), че да предизвика сериозно количество пяна или бълбукане на повърхността.

Проверете температурата на сместа. Крайната температура на сместа трябва да е под 25 градуса С. Ако това не е така - затворете капака и изчакайте. Друг вариант е просто да охладите ферментатора (можете да го сложите в мивка / вана и да я напълните със студена вода или да използвате друг метод). Колкото се може по-дълго дръжте ферментатора затворен. .

Щом температурата е под 25 градуса С, изсипете бирената мая ("beer yeast") и разбъркайте бавно.

Стъпка 7: Вземете проба от сместа, за да измерите плътността й чрез хидрометъра. Най-доброто е да налеете количеството чрез сифона, но ако сте дезинфекцирали trial jar -можете просто да го потопите в сместа и да вземете малко количество (без сместа да влиза в контакт с ръцете Ви!) Необходимо е да запишете първоначалното показание.

Стъпка 8: Сложете гуменото уплътнение на капака и с него затворете ферментатора. Сложете аеротапата и го напълнете до половината с преварена вода (тази, която остана в тенджерата от стъпка 3).

Стъпка 9: Оставете сместа да ферметира при температури от 20-24 градуса С . Осигурете, че повърхността, на която сте оставили ферментатора, може да се почисти лесно (в случай на изтичане на пяна по време на ферментацията). Винаги оставяйте бирата далеч от пряка слънчева светлина.

Важно: За най-добър вкус е много важно да имате добър контрол върху температурата на сместа. Ферментация под 20 градуса С ще доведе до по-дълъг период на ферментация и ще увеличи риска от замърсяване на сместа (което ще развали Вашата бира). Ферментиране при температури над 24 градуса С ще влоши качеството на Вашата бира.

Стъпка 10: След 3-4 дена проверете, че аеротапата бълбука регулярно. Ако това не е така - наместете я така, че да е уплътнена добре към капака. Наблюдаването на бълбукането е важен индикатор за нивото на ферментация ; когато то намалее, това означава, че ферментацията е почти завършена. Като насоки - ферментацията трябва да завърши за около 15 дни за IPA и пейл ейл-а. Времето за ферментация варира спрямо температурата.

Стъпка 11: Продължете да наблюдавате нивото на бълбукане . Когато то намалее на под 1 мехурче за 30 секунди - вземете проба чрез хидрометъра. Ако стойността е под 1010 за пейл-ейл и IPA - Вие можете да добавите хмела (следващата стъпка). Ако стойността е по-висока - изчакайте още два дни и проверете отново. Разбира се - като правите проверката, е важно да използвате дезинфекцирано оборудване!

Стъпка 12: Когато хидрометърът отчете стойности под 1010 - Вие сте готови да добавите хмела. Запишете си стойността, която сте измерили. Просто отворете пакетчето , изсипете го във ферментатора и затворете капака. ВНИМАНИЕ: не разбърквайте Вашата бира. Хмелът сам ще се разтвори и смеси със сместа.

Стъпка 13: 2-3 дни след добавянето на хмела вземете проба от сместа. Ако няма промяна в показанието спрямо предишното замерване  - Вие сте готови за бутилиране. Ако има промяна дори с 1 пункт - оставате бирата за още два дни и вземете нова проба. Преди бутилиране е необходимо да се осигури,че измерената стойност от хидрометъра не се е променяла в рамките на 2 дни. Крайните стойности за IPA трябва да са около 1,007 ; за пейл-ейл - това са стойности от около 1,008. След като в два поредни дни имате едни и същи показания на хидрометъра - Вие сте готови да преминете към бутилиране. Не е препоръчително да отлагате булитирането.

Стъпка 14: Дезинфекцирайте бурето ,което е в комплекта,под налягане ( ако използвате бутилки - вижте по-надолу ). След това добавете захарта за вторична ферментация ("priming sugar") в бурето. Използвайте сифона, за да прехвърлите сместа от ферментатора в бурето. Затворете бурето спрямо инструкциите му.

Ако ще използвате бутилки - прехвърлете сместа в друг стерилизиран съд (поне 23 литра). Тогава добавете захарта за вторична ферментация ("priming sugar") и разбъркайте бирата. Това ще гарантира равномерно разпределение на захарта в отделните бутилки. Използвайте единствено висококачествени бутилки , които преди това са били внимателно дезинфекцирани и прегледани визуално една по една.

Съхраняване и съзряване на бирата:

Стъпка 15: Оставете Вашата бира на топло за 2 седмици; след това я прехвърлете на тъмно и студено, за да може тя да се избистри и да съзрее. Бирата може да се консумира след като се е избистрила, но най-добри резултати се получават около месец след бутилирането. Бирата е най-добра за период от 3-4 месеца след бутилирането , но ако бутилките се съхраняват на студено и тъмно - те могат да издържат и малко повече.

Сервиране на бирата:

Тези бири се сервират най-добре студени - с температура от 8-12 градуса. Ако сте бутилирали в бутилки - внимателно прехвърлете бирата в чаша (наведнъж) и оставете седиментите на дъното на бутилката.